Tik op de geluidsbalk voor afspelen tekst
De krukas van Cornelis Corneliszoon van Uitgeest zette de draaiende beweging van de molenwieken, om in de op- en neergaande beweging van een zaagraam. Bij de lintzaag van De David is dat niet nodig; een lintzaag maakt ook gebruik van een draaiende beweging.
Een lintzaag bestaat uit een eindeloos zaagblad dat over twee wielen loopt. Een dergelijke zaag is geschikt voor vele toepassingen en vaak gebruikt voor houtbewerking omdat er grote formaten mee kunnen worden gezaagd (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een cirkelzaag) en omdat het smalle lint het mogelijk maakt om te zagen in bochten.
Het principe van de lintzaag is al langer bekend, maar een technisch probleem bleef lange tijd de productie van een zaagblad dat zodanig aan elkaar gelast kon worden dat het sterk genoeg was, maar tegelijkertijd zijn flexibiliteit behield. Uiteindelijk is het in 1846 de Française Anne Paulin Crepin die een methode ontwikkelt die voldoet.
Een lintzaag met houten wielen, zoals die in De David, is in Nederland volledig verdwenen. Moderne werkplaatsen en fabrieken maken gebruik van metalen banden die door gesloten kasten veilig worden afgeschermd. De houten lintzaag van De David is een moderne reconstructie en enig in zijn soort in Nederland.